Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον οργανισμό μας αφού από εκεί ξεκινούν όλες οι λειτουργίες . Υπάρχουν μάλιστα μερικές τροφές όπως το αβοκάντο , η μαύρη σοκολάτα και τα μούρα που κάνουν εξαιρετικό καλό στον εγκέφαλο μας . Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι απαγορευτικές και δεν μας προστατεύουν καθόλου . Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές από αυτές παρακάτω :
1.Tηγανιτά : Δεν είναι μόνο ότι προσθέτουν βάρος ,προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και μπορεί να αποδυναμώσουν και τη μνήμη .
2.Junk food : Πλούσια σε θερμίδες και εκτός του ότι παχαίνουν επιδρούν αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
3. Φυτικά Λάδια :Ορισμένα λάδια, όπως το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προωθούν τις φλεγμονές στον εγκέφαλο. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι το κραμβέλαιο συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
4. Λευκό ρύζι :Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια, συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται στενά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εναλλακτικά, συνιστάται να καταναλώνονται τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί.
5. Γλυκίσματα : Κέικ , μπισκότα και κρουασάν περιέχουν τα λεγόμενα τρανς λιπαρά τα οποία προωθούν τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοητικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ.
6.Τόνος : Και όμως καθώς σύμφωνα με Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα έχει δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα συνδέονται με την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.