Βούλα Παπατσιφλικιώτη : ” Mάθε τον φόβο να νικάς”

To marysblog και η Μαρία Μάκου μίλησε με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη η οποία και γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη , όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα . Είναι δημοσιογράφος ( μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσιογράφος F.I.J.E.T ), βρεφονηπιοκόμος και θεραπεύτρια λόγου. Είναι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας ” Νέος Κόσμος ” όπου και αρθρογραφεί σχετικά με θέματα που αφορούν τα παιδιά . Είναι επίσης δημιουργός και διαχειρίστρια της καλλιτεχνικής σελίδας Duente Art . H ίδια λοιπόν μας μίλησε για το νέο της παραμύθι που κυκλοφορεί ” Μάθε το φόβο να νικάς ” αλλά και για πολλά άλλα .

Από ότι είδα στο βιογραφικό σας έχετε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, πως προέκυψε να γράφετε παραμύθια;

Σαν βρεφονηπιοκόμος σέβομαι την Παιδική Λογοτεχνία. Η είσοδός μου στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου έγινε με την συγγραφή του πρώτου μου παραμυθιού «Μάθε τον Φόβο να νικάς!». Όταν ετοίμαζα ένα άρθρο για την μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», με την οποία συνεργάζομαι, σκέφτηκα ότι το καλύτερο μέσο για να περάσεις τα μηνύματα που θέλεις στα μικρά παιδιά είναι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Μέσα από την φαντασία και το νοητό ταξίδι γίνονται τα καλύτερα διδάγματα

Ασχολείστε με τη δημοσιογραφία και στο Εξωτερικό . Πως πήρατε αυτή την απόφαση; Πώς βλέπετε την δημοσιογραφία στην Ελλάδα;

Στην μακρινή και πανέμορφη Αυστραλία, πιο συγκεκριμένα στην Μελβούρνη, ζουν αγαπημένοι μου συγγενείς. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να συμμετέχω στις δράσεις, με το ελάχιστο τρόπο όπως είναι ένα άρθρο, μιας από τις πιο δραστήριες και σπουδαίες Ελληνικές Κοινότητες του Κόσμου. Οι λέξεις μπορούν να μηδενίζουν αποστάσεις και να χτίζουν νοητές γέφυρες.

Κυκλοφορεί το παραμύθι σας με τίτλο ”Μάθε τον φόβο να νικάς”, μιλήστε μας γι ‘ αυτό.

Σε μια πόλη γεμάτη ευτυχία ζει η Καλοσύνη, μια όμορφη κοπέλα, αλλά ταυτόχρονα και μια αξία που στις μέρες μας έχει χαθεί. Έχει για καλή της φίλη μια πασχαλίτσα, την Τόλμη. Όμως σε κάθε παραμύθι υπάρχει και ένας κακός. Ο Φόβος είναι ένας τρομερός μάγος που του αρέσει να σκορπάει τον τρόμο και το κακό σε όλο τον κόσμο. Μια μέρα μαθαίνει την αδυναμία της Καλοσύνης και το σχέδιό του βάζει σε εφαρμογή. Θα καταφέρει ο Φόβος να κάνει την Καλοσύνη να φοβηθεί; Ποιος θα την βοηθήσει να βρει ξανά το χαμένο της χαμόγελο και να αισθανθεί ασφάλεια και αισιοδοξία;

Ένα παιδικό βιβλίο που μαθαίνει στο παιδί μας να νικάει τους φόβους του και να μη τα παρατάει ποτέ!

Το παραμύθι πρόσφατα μεταφράστηκε και κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα. Είναι μια κοινή προσπάθεια με τον εκδοτικό μου οίκου, τις

Εκδόσεις

Ελκυστής, για να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά όλου του κόσμου να μάθουν να νικάνε τους φόβους και τις ανασφάλειές τους μέσα από την δύναμη του παραμυθιού! Είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη για το ταξίδι του λογοτεχνικού μου “παιδιού”, χωρίς σύνορα και με προορισμό τις παιδικές ψυχές! Υπόσχομαι να το φτάσω όσο πιο μακριά μπορώ!

Μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού μεταλαμπαδεύεις σε ένα παιδί τα μηνύματα που δύσκολα οι λέξεις θα του πούνε. Στόχος μου είναι να “μπολιάσω” τις παιδικές ψυχούλες με αξίες, αρετές, όνειρα, ελπίδα και αισιοδοξία. Απλά πράγματα, αλλά πολύτιμα για την ζωή μας!

Είστε επίσης και βρεφονηπιοκόμος ;

Είναι σπουδαίο πράγμα το να ασχολείσαι με παιδιά. Να προσπαθείς να τα διαπαιδαγωγήσεις, να τους δώσεις αξίες, να δημιουργήσεις σωστούς χαρακτήρες. Επίσης αγωνίζομαι να τα κάνω να αγαπήσουν μια μορφή ψυχαγωγίας, το βιβλίο, που δυστυχώς έχει χάσει πολύ από τη δημοτικότητά της στις μέρες μας, λόγω της μεγάλης και γρήγορης εξάπλωσης του ίντερνετ και των ευκολιών που αυτό προσφέρει.

Στόχος και μέλημά μου είναι να δώσω γνώση, αρετές και αξίες στους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτού του κόσμου και να τους οπλίσω με τα απαραίτητα εφόδια για να ακολουθήσουν μια σωστή πορεία, απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν. Εν κατακλείδι να τους μάθω ότι, σε αντίθεση με αυτό που “φωνάζει” η εποχή μας, η πραγματική αξία ενός ανθρώπου βρίσκεται στο “είναι” του και όχι στην τσέπη και τις ανέσεις που απολαμβάνει. Να έχουν σαν φάρο στην ζωή του το “εμείς” και όχι το “εγώ”!

Σας μένει ελεύθερος χρόνος και αν ναι τι κάνετε ;

Αν διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου πάντα σου μένουν ώρες για να τις μοιραστείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να κάνεις πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Είστε Δημοσιογράφος, θεωρείτε πως για έναν νέο που θέλει να γίνει Δημοσιογράφος είναι εύκολο;

Νοιώθω πολύ τυχερή, γιατί μέσα από την δημοσιογραφική μου δράση μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω σπουδαίες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες! Αν αγαπάς αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς θα βρεις την δύναμη να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να προχωράς. Εάν υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι μέσα από αυτό τον χώρο μπορούν επιτελέσουν ένα σωστό έργο, καλώς να έρθουν. Πρέπει όμως να υπάρχει σωστή κρίση και αντικειμενικότητα για την αξία του κάθε ένα.

Πείτε μας τη γνώμη σας για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, που ακούγονται σήμερα;

Στηρίζω τους ανθρώπους που βγαίνουν και μιλάνε, για όλα όσα έχουν βιώσει.

Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει πιο αποτρόπαιο πράγμα από το να έχει κάποιος εξουσία, ή να νομίζει ότι έχει, και να την εκμεταλλεύεται αρνητικά ποντάροντας στον φόβο των νέων ανθρώπων. Είναι έγκλημα να εκμεταλλεύεται κάποιος ψυχές, να παίζει με τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου.

Σας τρομάζει η κατάσταση του κορονοϊού, φοβάστε το μετά , την ανεργία. Το εμβόλιο θα το κάνετε;

Από τον περσινό Φεβρουάριο οι ζωές μας έχουν μπει σε ένα συνεχόμενο διάλειμμα. Η καθημερινότητά μας έχει αλλοιωθεί, ο προγραμματισμός έπαψε να ισχύει και οι αποστάσεις μεταξύ μας γιγαντώθηκαν. Επλήγησαν πολύ κλάδοι από την πανδημία, ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού χτυπήθηκε άγρια. Οι παρουσιάσεις των βιβλίων έχουν σταματήσει και όλοι οι συγγραφείς περιμένουμε πότε θα ανάψει το πράσινο φως και για εμάς, ώστε να έρθουμε πάλι κοντά με το αναγνωστικό μας κοινό και να ζήσουμε όμορφες και δημιουργικές στιγμές όλοι μαζί. Η τέχνη όμως θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι η αναπνοή του κόσμου. Σίγουρα δεν ζεις από την τέχνη, αλλά η ζωή χωρίς εκείνη δεν θα ήταν ποτέ όμορφη.

Όσον αφορά το θέμα του εμβολίου καλό είναι να μην εκφράζουμε απόψεις, για να μην επηρεάζουμε τον κόσμο. Ο κάθε ένας θα κρίνει και θα αποφασίσει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Μαρία Μάκου

Γεια σας ονομάζομαι Μάκου Μαρία είμαι 29 ετών, έχω σπουδάσει και έχω τελειώσει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών , αλλά αποφάσισα πριν 2 χρόνια να σπουδάσω Δημοσιογράφος στη Σχολή New Media Studies του Κύριου Μαλέλη όπου και αποφοίτησα πριν μερικούς μήνες. Ο λόγος που ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία είναι ότι μου αρέσει αρκετά το Lifestyle , να γνωρίζω καινούρια άτομα και να παίρνω συνεντεύξεις και να γίνομαι πιο δημιουργική και αυτός είναι ένας λόγος που άνοιξα το marys blog αλλά και για να σας παρέχω ενημέρωση πάνω και σε άλλα θέματα που μου αρέσουν όπως η μόδα, η ομορφιά και η υγεία.

 

LIFESTYLE, ΜΟΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ… Μη χάνετε κανένα νέο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ