Μπορεί σήμερα 20 Μάη να βιώνουμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού σχεδόν όλες οι χώρες παλεύουν με έναν αόρατο εχθρό τον Κορονοϊό – Covid 19 , όμως σαν σήμερα συνέβησαν εξίσου κάποια σημαντικά γεγονότα στην ιστορία όπως και γεννήσεις και θάνατοι σημαντικών ανθρώπων . Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από αυτά :
Γεγονότα
325 : Αρχίζουν οι εργασίες της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Χριστιανικής Εκκλησίας , στη Νίκαια.
491 : H αυτοκράτειρα Αριάδνη παντρεύεται τον Αναστάσιο Α’. Η χήρα αυγούστα ήταν σε θέση να επιλέξει τον διάδοχο της για το βυζαντινό θρόνο μετά το θάνατο του Ζήνωνα που ήταν ο προηγούμενος αυτοκράτορας.
526 : Σεισμός στην Αντιόχεια σκοτώνει περίπου 250.000 κατοίκους .
685 : Ο στρατός των Πίκτων νικά στη μάχη Νέχτανσμερ τους εισβολείς Νορθουμβριανούς του βασιλιά Έγκφριθ .
1217 : Διεξάγεται η δεύτερη μάχη του Λίνκολν, κοντά στο Λίνκολν της Αγγλίας , η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του Πρίγκηπα Λουδοβίκου της Γαλλίας.
1497 : Ο Τζοβάννι Καμπότο σαλπάρει από το Μπρίστολ της Αγγλίας με το πλοίο Ματθαίος ( Matthew ) κατευθυνόμενος προς τα δυτικά ( άλλα έγγραφα δίνουν ως ημερομηνία την 2α Μάη ).
1498 : Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα ανακαλύπτει το θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία όταν φτάνει στο Κοζικόντε ( παλαιότερα γνωστό ως Καλικούτ ).
1520 : Λαμβάνει χώρα η σφαγή στο Μεγάλο Ναό της Τενοτστιτλάν , με αποτέλεσμα να στραφούν οι Ατζέκοι ενάντια στους Ισπανούς.
1521 : Ο Ιγνάτιος Λογιόλα τραυματίζεται σοβαρά στη μάχη της Παμπλόνα.
1570 : Ο χαρτογράφος Αβραάμ Ορτέλιους εκδίδει τον Theatrum Orbis Terrarum , τον πρώτο σύγχρονα Άτλαντα.
1609 : Εκδίδονται στο Λονδίνο τα Σονέτα του Γουίλιαμ Σέξπιρ.
1631 : Η πόλη του Μαγδεβούργου στη Γερμανία καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της σφαγιάζονται , σε ένα από τα πιο αιματηρά συμβάντα του Τριακονταετούς Πολέμου.
1802 : Με το Νόμο της 20ης Μαϊου του 1802 , ο Ναπολέων Α’ της Γαλλίας επαναφέρει τη δουλεία στις Γαλλικές αποικίες ,ανακαλώντας την κατάργησή της κατά τη Γαλλική Επανάσταση.
1813 : Ο Ναπολέων Α’ της Γαλλίας ηγείται των γαλλικών στρατευμάτων στη μάχη του Μπάουτζεν , στη Σαξονία της Γερμανίας , εναντίον των συμμαχικών στρατών της Ρωσίας και της Πρωσίας. Η μάχη λήγει την επόμενη ημέρα με νίκη των Γάλλων.
1825 : Ο Παπαφλέσσας και οι λίγοι , ηρωικοί πολεμιστές που είχε στο πλευρό του , πέφτουν μαχόμενοι κατά υπεραρίθμων Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ.
1867 : Στην Αγγλία , η Βασίλισσα Βικτώρια θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall , τιμώντας το νεκρό σύζυγο της , πρίγκιπα Αλβέρτο , ο οποίος είχε την ιδέα της δημιουργίας του.
1873 : Δύο Αμερικανοί , οι Levi Strauss and Jacob Davis παίρνουν στα χέρια τους το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση τους. Ήταν ένα ανθεκτικό παντελόνι από καραβόπανο που επρόκειτο να γίνει το δημοφιλέστερο ένδυμα όλων των εποχών : Blue Jean .
1882 : Συνομολογείται η Τριπλή Συμμαχία μεταξύ Γερμανίας , Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας.
1891 : Ιστορία του κινηματογράφου : Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια παρουσίαση του κινητοσκοπίου του Τόμας Έντισον.
1894 : Οι Ελληνικές αρχές λαμβάνουν έγγραφο από τη ” Διεθνή Υπηρεσία Διώξεως των αναρχικών ” , με το οποίο ζητείται κατάλογος και φωτογραφίες Ελλήνων αναρχικών . Το γεγονός σχετίζεται με τη δράση που είχαν αναπτύξει κάποιοι Έλληνες στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, όπως Ο Πλωτίνος Ροδοκανάτης , ο δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης και η Μαρία Πανταζή.
1896 : Ο 6 τόνων πολυέλαιος του Παλέ Γκαρνιέ πέφτει πάνω στο πλήθος , σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα πολλά.
1900 : Ξεκινούν στο Παρίσι οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης και κρατούν 5 μήνες , έως τις 28 Οκτωβρίου . Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών διεξάγονται οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου παίρνουν μέρος 1319 αθλητές και 11 αθλήτριες από 22 κράτη. Είναι η πρώτη φορά , που γυναίκες παίρνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες , η δε Αγγλίδα Σάρλοτ Πάρκερ είναι η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης νικώντας στο αγώνισμα του τένις. Οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αγωνίσματα στίβου γίνονται στο δάσος της Βουλόνης αντί σε στάδιο δημιουργώντας προβλήματα στους ρίπτες.
1902 : Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες .
1927 : Ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπλοϊας , ο Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση από τη Νέα Υόρκη , με προορισμό το Παρίσι.
1927 : Συνθήκη της Τζέντα : Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την κυριαρχία του βασιλιά Ιμπν Σαούντ στα βασίλεια της Χετζάζ και της Νατζντ, τα οποία αργότερα θα συγχωνευτούν για να αποτελέσουν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
1932 : Η Αμέλια Έρχαρτ απογειώνεται από τη Νέα Γη για την πρώτη υπερατλαντική σόλο πτήση από γυναίκα πιλότο χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώθηκε στην Ιρλανδία.
1940 : Οι πρώτοι κρατούμενοι καταφθάνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
1941 : Αρχίζει η μάχη της Κρήτης , η οποία διήρκεσε μέχρι την 1η Ιουνίου . Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
1944 : Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Λιβάνου όπου και συνομολογείται το ” Εθνικό Συμβόλαιο ” μεταξύ των Ελληνικών πολιτικών παρατάξεων.
1949 : Δημιουργείται ο πρόδρομος της NASA , η AFSA .
1951 : Ο Γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.
1954 : Ο Μπιλ Χάλεϊ και το συγκρότημα του Comets κυκλοφορούν το τραγούδι ” Rock Around the Clock ” , που από πολλούς θεωρείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Rock n Roll.
1964 : Έντονη συζήτηση χρυσών λιρών στην Ελλάδα. Καλύπτεται με επέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος και ερμηνεύεται ως ένδειξη της έντονης ανησυχίας της κοινής γνώμης . Παρατηρείται επίσης πρωτοφανή εποχική διόγκωση της κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος.
1965 : Boing 720-040B των Πακιστανικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κάιρου , σκοτώνοντας του 121 από τους 127 επιβαίνοντες.
1966 : Εκδίδεται απαλλακτικό το βούλευμα για το σχέδιο Περικλής. Σύμφωνα με αυτό ,το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ , απέβλεπε στην καταπολέμηση του κομμουνισμού και δεν στράφηκε εναντίον άλλων κομμάτων.
1966 : Βοήθεια υπό μορφή δανείου ύψους 58.000.000 δολαρίων χορηγεί στην Ελλάδα το διεθνές ”κονσόρτσιουμ ” για την Οικονομική Ενίσχυση Ελλάδας – Τουρκίας. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις διεξήγαγε στο Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού Ιωάννης Ε. Τσουδερός.
1967 : Ο Ελληνικός Θρόνος αποκτά διάδοχο και ο Λυκαβηττός υποδέχεται με 101 κανονιοβολισμούς τον τοκετό της Άννας – Μαρίας.
1977 : Το θρυλικό Όριαν Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη.
1978 : Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των ”Νεοφιλελεύθερων ” Παύλος Βαρδινογιάννης , ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος , ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ , αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.
1980 : Απάτη εκατομμυρίων ξεσκεπάζεται σε βάρος του ΟΑΕΔ . Συλλαμβάνονται 32 άτομα.
1983 : Δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου θανατηφόρου ιού : ονομάζεται HIV και προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας , το AIDS.
1989 : Οι Κινεζικές αρχές προχωρούν στην επιβολή στρατιωτικού νόμου για να καταστείλουν τις αντι-δημοκρατικές διαδηλώσεις. Η κατάσταση κλιμακώθηκε και κατέληξε στην τραγική σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν.
1991 : Στην ΕΣΣΔ , το Κοινοβούλιο υιοθετεί κατ’ αρχήν νομοσχέδιο που διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εξωτερικό.
1992 : Έρευνα , που γίνεται σε τέσσερις χώρες της ΕΟΚ δείχνει ότι το 27 % των Ευρωπαίων δεν πλένουν τα χέρια τους όταν βγαίνουν από την τουαλέτα.
1993 : Τα Σκόπια διαμαρτύρονται στις ελληνικές αρχές για τις δυσκολίες που δημιουργούν Έλληνες φρουροί και τελωνειακοί των συνόρων , σε πολίτες και αυτοκίνητα των Σκοπίων , που φέρουν στα χαρτιά τους την ονομασία ” Δημοκρατία της Μακεδονίας ”.
1995 : Στις ΗΠΑ , ο Λευκός Οίκος εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τη μετάβαση στο Ιράν περίπου 100 Ρώσων πυρηνικών επιστημόνων , φοβούμενος ότι αυτό σημαίνει και την αντίστοιχη μεταφορά πυρηνικού υλικού.
1996 : Έγκλημα χωρίς προηγούμενο στη Θάσο από τον 24 χρονο φοιτητή Νομικής Θεόφιλο Σεχίδη. Σκοτώνει με άγριο τρόπο τους γονείς , το θείο , την αδερφή και τη γιαγιά του. Το έγκλημα θα ανακαλυφθεί στις 9 Αυγούστου.
1998 : Τη δυσφορία του Κώστα Καραμανλή προκαλούν οι απροκάλυπτα ρατσιστικές δηλώσεις δυο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας , κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής του νομοσχεδίου για τη συνοριακή αστυνομία. Συγκεκριμένα ο Απόστολος Ανδρεουλάκος πρότεινε ”να διώξουμε τους Αλβανούς και αν ξαναγυρίσουν να τους στείλουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα Μακρονήσια ”, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε να καθιερωθεί πόθεν έσχες για τους λαθρομετανάστες .
2002 : Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.
2004 : Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , για πενταήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δυο ανδρών στο Λευκό Οίκο , οι διμερείς σχέσεις , η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το Κυπριακό , τα Ελληνοτουρκικά θέματα και θέματα οικογένειας.
2012 : Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 50 τραυματίζονται από σεισμό 6 Ρίχτερ στη Βόρεια Ιταλία.
Γεννήσεις
1769 : Ανδρέας Μιαούλης , ναύαρχος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης.
1799 : Ονορέ ντε Μπαλζάκ , Γάλλος λογοτέχνης .
1830 : Έκτωρ Μαλό, Γάλλος λογοτέχνης.
1885 : Αλεξάντερ Λερ , Αυστριακός Πτέραρχος της Luftwaffe , κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1908 : Τζέιμς Στιούαρτ , Αμερικανός ηθοποιός.
1915 : Μοσέ Νταγιάν , Ισραηλινός στρατηγός και πολιτικός.
1925 : Αλεξέι Τουπόλεφ , Ρώσος μηχανικός και σχεδιαστής των ομώνυμων αεροπλάνων.
1935 : Μαρινέλλα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Κυριακής Παπαδοπούλου , τραγουδίστρια από τη Θεσσαλονίκη.
1943 : Αλμπάνο Καρίζι, Ιταλός τραγουδιστής.
1943 : Ιμάτα Καμπούα, Πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ ( 1997-2000 ).
1944 : Τζο Κόκερ , Βρετανός τραγουδιστής.
1944 : Ντίτριχ Μάτεσιτς , Αυστριακός επιχειρηματίας , συνιδρυτής της εταιρείας που παράγει το ενεργειακό ποτό Red Bull και ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων.
1946 : Σερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
1947 : Μάργκαρετ Ουίλσον , Νεοζηλανδή πολιτικός.
1952 : Ροζέ Μιλά, Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής.
1955 : Σμπίγκνιεφ Πράισνερ , Πολωνός μουσικοσυνθέτης.
1978 : Χριστόδουλος Μπανίκας , Έλληνας σκακιστής , οκτάκις πρωταθλητής Ελλάδος ( 2000 -05, 2008-09 ).
Θάνατοι
1506 : Χριστόφορος Κολόμβος , Ισπανός εξερευνητής , ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική.
1622 : Οσμάν Β’, Οθωμανός σουλτάνος.
1825 : Παπαφλέσσας , Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης.
1875 : Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδας, σύζυγος του Όθωνα.
2001 : Ρενάτο Καροζόνε , Ιταλός μουσικός και τραγουδιστής .
2011 : Ράντυ Σάβατζ , Αμερικανός παλαιστής.
2013 : Ρέι Μάνζαρεκ , Αμερικανός μουσικός ( The Doors ).
2014 : Πρίγκηπας Ρούμπερτ Λεβενστάιν , Γερμανός επιχειρηματίας.







