Σαν Σήμερα 9 Απρίλη

Μπορεί σήμερα 9 Απριλίου να βιώνουμε στιγμές που ούτε θα φανταζόμασταν αφού οι περισσότερες χώρες σε όλο τον πλανήτη μεταξύ αυτών και η δική μας βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας του Κορονοϊού – Covid 19 , και είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα γραφτεί στην ιστορία , ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα όπως και κάποιες γεννήσεις και θάνατοι σημαντικών προσώπων. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από αυτά :

Γεγονότα :

421 π.χ. : Αθήνα και Σπάρτη υπογράφουν Ειρήνη του Νικία στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου .

475 : Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασιλίσκος εκδίδει εγκύκλιο προς τους επισκόπους της αυτοκρατορίας , με την οποία υποστηρίζει τις θέσεις του Μονοφυσιτισμού .

1015 : Ο Βασίλειος Β’ Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας και εκδιώκει τους Βουλγάρους .

1241 : Ο στρατός της Μογγολικής Αυτοκρατορίας πραγματοποιεί αποφασιστική νίκη κατά των Πολωνών και των συμμάχων τους στη Μάχη της Λέγκνιτσα .

1413 : Ο Ερρίκος Ε’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας

1440 : Ο Χριστόφορος της Βαυαρίας γίνεται βασιλιάς της Δανίας .

1609 : Ογδοηκονταετής Πόλεμος : H Ισπανική Αποικιακή Αυτοκρατορία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπογράφουν την συνθήκη της Αμβέρσας σε μία ανακωχή που διήρκησε 12 χρόνια.

1682 : Ο Ρενέ – Ρομπέ Καβελιέ ντε λα Σαλ ανακαλύπτει τις εκβολές του ποταμού Μισσισσιππή , διεκδικεί την περιοχή για την Γαλλία και την ονομάζει Λουιζιάνα.

1829 : Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία . Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στα ανοιχτά της Κρήτης . Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία .

1836 : Ψηφίζεται ο πρώτος πολεοδομικός νόμος της Αθήνας

1860 : Ο Εντουάρ – Λεόν Σκοτ Ντε Μαρτενβίλ πραγματοποιεί στο φωναυτογράφο του την παλαιότερη γνωστή ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής

1865 : Αμερικανός Εμφύλιος Πόλεμος : Ο Ρόμπερτ Λη παραδίδει το στρατό της Βόρειας Βιρτζίνια στον Οδυσσέα Γκραντ , τερματίζοντας ουσιαστικά τον πόλεμο .

1870 : Σφαγή στο Δήλεσι . Οι λήσταρχοι Αρβανιτάκηδες σκοτώνουν τους ομήρους , που είχαν συλλάβει στο Πικέρμι ( 30 Μαρτίου 1870 ) , επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα τους για λύτρα και αμνηστία . Διεθνής διασυρμός της χώρας μας, επειδή οι όμηροι ήταν Βρετανοί περιηγητές .

1906 : Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα , με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες , ανάμεσα τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες . Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία , αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός , επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.

1911 : Ο Κωστής Παλαμάς , γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμωρείται με μηνιαία παύση , επειδή υπεραμύνθηκε της δημοτικής γλώσσας .

1916 : Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος : Οι γερμανικές δυνάμεις ξεκινούν την τρίτη τους επίθεση στη μάχη του Βερντέν.

1918 : Τo Εθνικό Συμβούλιο της Βεσσαβαρίας ανακηρύσσει την ένωση της με το βασίλειο της Ρουμανίας .

1919 : Οι Έλληνες διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην Βόρεια Ήπειρο.\

1921 : Ο Γεώργιος Παπανδρέου , με άρθρο του στην εφημερίδα ” Πατρίς” , ζητά την παραίτηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι’ αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση . Τελικά , παρέμεινε στη φυλακή τέσσερις μήνες .

1923 : Η Ελληνική Κυβέρνηση διαμαρτύρεται προς τους Συμμάχους και την Κοινωνία των Εθνών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες , που είναι αιχμάλωτοι των Τούρκων.

1928 : Η Τουρκία γίνεται λαϊκό κράτος , διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία.

1940 : Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Δανία και προχωρούν προς το Όσλο.

1941 : Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Ναζί.

1942 : Οι Ιάπωνες πραγματοποιούν αεροπορική επιδρομή στην Κεϋλάνη βυθίζοντας ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο και ένα αυστραλιανό καταδρομικό στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του νήσου.

1945 : Το NFL θεσπίζει κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν κάλτσες σε όλους τους αγώνες.

1947 : Οι ανεμοστρόβιλοι Γκλέζιερ , Χίγκινς και Γούντουαρντ σκοτώνουν 181 άτομα και τραυματίζουν 970 στις πολιτείες του Τέξας , της Οκλαχόμα και του Κάνσας.

1948 : Η δολοφονία του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν προκαλεί βίαιες ταραχές στη Μπογκοτά και επιπλέον δέκα χρόνια βίας στη Κολομβία.

1959 : Πρόγραμμα Μέρκιουρι : Η NASA ανακοινώνει την επιλογή επτά πρώτων αστροναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών.

1960 : Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την εγκατάσταση στην Κρήτη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως κατευθυνόμενων βλημάτων μικρού βεληνεκούς.

1964 : Τριακόσιοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης διατάζονται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν από την Τουρκία εντός 15 ημερών.

1967 : Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο Boing 737 ( σειρά 100 )

1968 : Πραγματοποιείται η κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που είχε δολοφονηθεί λίγες μέρες πριν.

1969 : Εγκαινιάζεται στην Ελλάδα ο νέος πομπός τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων , στον Υμηττό.

1969 : Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο βρετανικής κατασκευής Κονκόρντ.

1970 : Ισχυρός σεισμός , με επίκεντρο τον Κορινθιακό , προκαλεί ζημιές σε οικήματα.

1980 : Στην Ελλάδα, βαλίτσα – Βόμβα εκρήγνυται λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

1981 : Στην Αθήνα , εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω του νέφους , το οποίο είχε κατέβει στα 80 μέτρα.

1986 : Η γαλλική Κυβέρνηση αποφασίζει τη μη ιδιωτικοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault .

1989 : Η αντισοβιετική διαδήλωση στην Τιφλίδα καταλήγει σε τραγωδία με τον Σοβιετικό στρατό να σκοτώνει 20 άτομα και να τραυματίζει εκατοντάδες .

1991 : Στην Κωνσταντινούπολη, εμπρηστική ενέργεια σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο προκαλεί το θάνατο 36 Ελλήνων εκδρομέων . Την ίδια μέρα η Γεωργία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Σοβιετική Ένωση.

1992 : Ο Σαλί Μπερίσα εκλέγεται πρώτος , από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , μη κομμουνιστής πρόεδρος της Αλβανίας.

1993 : Στην Ινδία ,100 άτομα σκοτώνονται από τυφώνα , που σαρώνει το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

1996 : Στις ΗΠΑ , τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών , που έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

1997 : Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , Παναγιώτης Γεννηματάς, προειδοποιεί με δηλώσεις του στο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό ” Economist ”, ότι τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα στην Αθήνα που αφορούν τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 μπορεί να αποδειχτούν άχρηστα μακροπρόθεσμα, ενώ θα επιβαρύνουν την οικονομία.

1999: Δολοφονείται ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Ιμπραήμ Μπαρέ Μαϊνασάρα.

2000 : Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,7 % των ψήφων , έναντι 42,7% της ΝΔ , της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής . Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,5% , ο Συνασπισμός 3,2% ,ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,6 %.

2003 : Στο κέντρο της Βαγδάτης προελαύνουν αμερικανικά άρματα μάχης, καθώς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, που διήρκεσε 24 χρόνια , καταρρέει στο χάος και στη λεηλασία. Με τον πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών, αλλά και την κατάληψη του Τικρίτ , από τις αμερικανικές δυνάμεις , τερματίζεται το καθεστώς του Σαντάμ στο Ιράκ.

2005 : Μετά από σχέση πολλών ετών ο πρίγκηπας Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς παντρεύονται.

2011 : Σε εμπορικό κέντρο της Ολλανδίας ένοπλος άνδρας σκοτώνει πέντε άτομα, τραυματίζει έντεκα και αυτοκτονεί.

2014 : H Ελληνική Βικιπαίδεια ξεπέρασε τα 100.000 λήμματα.

2017 : Τουλάχιστον 47 νεκροί και 150 τραυματίες από βομβιστική επίθεση μέσα σε δυο εκκλησίες των κοπτών χριστιανών στην πόλη Τάντα , της Αιγύπτου , την Κυριακή των Βαϊων . Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Γεννήσεις

1336 : Ταμερλάνος , Μογγόλος , κατακτητής

1821 : Σαρλ Μποντλέρ , Γάλλος συμβολιστής ποιητής.

1830 : Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ , Βρετανός φωτογράφος.

1855 : Παύλος Κουντουριώτης ,ναύαρχος και πολιτικός , που διετέλεσε αντιβασιλέας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

1926 : Χιού Χέφνερ , Αμερικανός , εκδότης του περιοδικού ” Play Boy ”

1933 : Τζιαν Μαρία Βολοντέ , Ιταλός ηθοποιός .

1933 : Ζαν Πωλ Μπελμοντό , Γάλλος ηθοποιός .

1936 : Βαλερύ Σολάνας , Αμερικανίδα φεμινίστρια .

1938 : Βίκτωρ Τσερνομύρντιν , Ρώσος Πρωθυπουργός.

1946 : Ντέιβιντ Γουέμπ, Βρετανός ποδοσφαιριστής της Τσέλσι.

1952 : Τάνια Τσανακλίδου , Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1954 : Ντένις Κουέιντ , Αμερικανός ηθοποιός.

1957 : Στηβ Μπαλεστέρος , Ισπανός πρωταθλητής του γκολφ.

1971 : Ζακ Βιλνέβ , Γαλλοκαναδός οδηγός ταχύτητας F1 .

1975 : Ρόμπι Φάουλερ , Βρετανός ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ.

1975 : Φαμπρίτσιο Μόρο, Ιταλός τραγουδιστής.

1990 : Κρίστεν Στιούαρτ , Αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι

491 : Ζήνων , Βυζαντινός Αυτοκράτορας .

1553 : Φρανσουά Ραμπελαί, Γάλλος συγγραφέας .

1626 : Φράνσις Μπέικον , γνωστός και με το εξελληνισμένο όνομα Φραγκίσκος Βάκων , Άγγλος Φιλέλληνας πολιτικός και φιλόσοφος .

1945 : Γουλίελμος Κανάρις , Γερμανός ναύαρχος

1945 : Ντίτριχ Μπονχέφερ , Γερμανός εκκλησιαστικός ηγέτης και θεολόγος .

2011 : Σίντνει Λιούμετ , αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

2013 : Τίτος Καλλίρης , Έλληνας κιθαρίστας από τους πρωτοπόρους της τζαζ στην Ελλάδα. Γιος του είναι ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής Θάνος Καλλίρης.

Μαρία Μάκου

Γεια σας ονομάζομαι Μάκου Μαρία είμαι 29 ετών, έχω σπουδάσει και έχω τελειώσει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών , αλλά αποφάσισα πριν 2 χρόνια να σπουδάσω Δημοσιογράφος στη Σχολή New Media Studies του Κύριου Μαλέλη όπου και αποφοίτησα πριν μερικούς μήνες. Ο λόγος που ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία είναι ότι μου αρέσει αρκετά το Lifestyle , να γνωρίζω καινούρια άτομα και να παίρνω συνεντεύξεις και να γίνομαι πιο δημιουργική και αυτός είναι ένας λόγος που άνοιξα το marys blog αλλά και για να σας παρέχω ενημέρωση πάνω και σε άλλα θέματα που μου αρέσουν όπως η μόδα, η ομορφιά και η υγεία.

 

LIFESTYLE, ΜΟΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ… Μη χάνετε κανένα νέο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ