Σαν σήμερα 11 Μάη !!!

Μπορεί σήμερα 11 Μάη να βιώνουμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού αρχίζει σχεδόν σε όλες τις χώρες η πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν εξαιτίας του Κορονοϊού όμως με συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις , όμως σαν σήμερα συνέβησαν εξίσου κάποια σημαντικά γεγονότα στην ιστορία όπως και γεννήσεις και θάνατοι σημαντικών ανθρώπων. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από αυτά παρακάτω :

Γεγονότα

330 : Το Βυζάντιο ( μετέπειτα Κωνσταντινούπολη ) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α’ το Μέγα και κτίστηκε σε επτά λόφους πάνω στην αρχαία αποικία των Μεγαρέων , Βυζάντιο.

912 : Ο Αλέξανδρος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας . Γιος του Αυτοκράτορα Βασιλείου Α’ ( του Μακεδόνα ) και της Ευδοκίας , στις 11 Μάη 912 διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Λέοντα ΣΤ’ ( τον Σοφό ) . Πέθανε από αποπληξία μετά βασιλεία ενός μόλις έτους και 27 ημερών στις 6 Ιουνίου 913.

1310 : Στη Γαλλία 54 Ναϊτες Ιππότες καίγονται στην πυρά ως αιρετικοί.

1502 : Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί από το Κάδιθ για το τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική.

1745 : Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής : Οι Γαλλικές δυνάμεις νικούν το στρατό Άγγλων , Ολλανδών και Αννόβερου στη μάχη του Φοντενουά.

1812 : Δολοφονείται ο Βρετανός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσιβαλ από τον Τζον Μπέλινγκαμ στην είσοδο της Βουλής των Κοινοτήτων.

1813 : Στην Αυστραλία οι Ουίλιαμ Λώσον , Γκρέγκορι Μπλάξλαντ και Ουίλιαμ Ουέντουορθ ηγούνται μια αποστολής για να διασχίσουν τα Γαλάζια Όρη , δυτικά του Σίδνεϊ. Η πορεία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συνεχή επέκταση στην ενδοχώρα της Αυστραλίας κατά το 19ο αιώνα.

1846 : Αμερικανό – Μεξικανικός Πόλεμος : O Πρόεδρος των ΗΠΑ , Τζέιμς Νοξ Πολκ, ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση της κήρυξης πολέμου ενάντια στο Μεξικό.

1857 : Ινδική εξέγερση του 1857 : Οι Ινδοί επαναστάτες καταλαμβάνουν το Δελχί από τους Βρετανούς .

1858 : Η Μινεσότα γίνεται η 32η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1867 : Αναγνωρίζεται διεθνώς η ανεξαρτησία του Λουξεμβούργου.

1891 : Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ιαπωνία , ο διάδοχος του θρόνου της Ρωσίας , μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β’ δέχεται επίθεση από Ιάπωνα αστυνομικό . Τον σώζει ο πρίγκηπας της Ελλάδας Γεώργιος.

1894 : Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών ” Πούλμαν ” στο Ιλινόις.

1910 : Για πρώτη φορά από το 1835 , ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη , με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου. Πρόκειται για τον διασημότερο από τους κομήτες , που κάνει την εμφάνιση του κάθε 75 με 76 χρόνια στη γειτονιά μας . Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν , όταν τον ρώτησαν αν ο κομήτης θα συγκρουσθεί με τη Γη είπε : ” Με βεβαιότητα σας λέω όχι ”. Και όταν τον ξαναρώτησαν πως είναι τόσο βέβαιος , εκείνος απάντησε αφοπλιστικά ” Αν δεν πέσει θα επιβεβαιωθώ , αν όμως πέσει τελικά κανείς μας δεν θα ζει για να μου πει ότι έκανα λάθος ”. Τελικά ο κομήτης πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη στις 18 Μάη του 1910 , διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προβλέψεις των καταστροφολόγων . Μας επισκέφτηκε και πάλι στις 9 Φεβρουαρίου 1986, προσελκύοντας μόνο το ενδιαφέρον των επιστημόνων . Η επόμενη στάση του στον Πλανήτη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061.

1918 : Ιδρύεται επίσημα η Ορεινή Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου.

1920 : Η όπερα του Δημήτρη Μητρόπουλου Αδελφή Βεατρίκη παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Στην πρεμιέρα παραβρίσκεται και ο πολύς Σαρλ Καμίγ Σεν Σανς , που έτυχε να επισκέπτεται την Αθήνα και εκφράζεται κολακευτικά για το έργο και τον νεαρό συνθέτη του .

1926 : Με διαταγή του δικτάοτρα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε φούστα. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Πολιτικό γραφείο του Προέδρου της Κυβερνήσεως , στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου , ο οποίος από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα για να την κρατήσει έως και τον Αύγουστο του 1926, οπότε και τον ανέτρεψε ένα άλλο πραξικόπημα που οργάνωσε ο στρατηγός Κονδύλης . Συγκεκριμένα , με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου απαγορευόταν στα κορίτσια άνω των 12 ετών και στις γυναίκες να φορούν φούστες το άκρο των οποίων θα απείχε από το έδαφος περισσότερο από 30 εκατοστά : H ανακοίνωση γίνεται δεκτή με ειρωνικά σχόλια. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος και ο υπότιτλος της εφημερίδας ”Μακεδονία ” : ” O Κ. Πάγκαλος και η κοντή φούστα – Μη χειρότερα ”.

1944 : Εκτελούνται από τους Ναζί , οκτώ αντιστασιακοί νέοι 20-30 ετών , στο Καϊστρι συνοικία της Θεσσαλονίκης μεταξύ Ξηροκρήνης και Επταλόφου.

1947 : O B.F. Goodrich παρασκευάζει το πρώτο λάστιχο χωρίς σαμπρέλα στο Ακρόν του Οχάιο.

1949 : Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη . Την ίδια μέρα με 37 ψήφους υπέρ και 12 κατά , η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει την ένταξη του Ισραήλ στο Διεθνή Οργανισμό.

1958 : Η ΕΡΕ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζουν και πάλι τις εκλογές , με ποσοστό 41,16 % . Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά ( ΕΔΑ ) αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση , με ποσοστό – έκπληξη 24,42 %.

1960 : Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής 4 πράκτορες της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ , απαγάγουν το φυγά ναζιστή , Άντολφ Άιχμαν , ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ρικάρντο Κλεμέντ.

1963 : 9 άτομα χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη που καταστρέφει ολοσχερώς κτίριο του εργοστασίου εκρηκτικών της ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

1963 : 4000 πολίτες καλούνται ως έκτακτοι αστυφύλακες για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας , ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ στην Αθήνα λόγω φόβων για απόπειρα δολοφονίας του .

1964 : Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Κύπρο . 2 Έλληνες αξιωματικοί και ο γιος του αστυνομικού διευθυντή της Λευκωσίας εκτελούνται εν ψυχρώ στην Αμμόχωστο από Τουρκοκύπριους , οι οποίοι και τραυματίζουν βαρύτατα και τρίτο αξιωματικό. Οι άτυχοι Έλληνες εισήλθαν κατά λάθος στην τουρκική συνοικία της πόλης. Τούρκοι άτακτοι αποβιβάζονται στην ακτή του τουρκικού χωριού Μανσούρα, ενώ νέα φορτία με όπλα φτάνουν στην Κύπρο.

1964 : Θεμελιώνεται στην περιοχή της Διαβατών Θεσσαλονίκης το δεύτερο διυλιστήριο ΕΣΣΟ – Πάπας από τον βασιλιά Κωνσταντίνο , αφού διευθετήθηκε η πολύμηνη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Τομ Πάπας για την τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας.

1966 : Δυο ακόμη βουλευτές εγκαταλείπουν την Ένωση Κέντρου , της οποίας η κοινοβουλευτική δύναμη μειώνεται σε 121 βουλευτές.

1966 : Κοινή διαμαρτυρία για την παραμόρφωση του ελληνικού τοπίου και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς υπογράφουν η Κοσμητεία Εθνικού Τοπίου , εκπρόσωποι οργανώσεων και ιδρυμάτων και προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών. Υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα αποτελεί διεθνές παράδειγμα ασχήμιας προς αποφυγήν και καταγγέλλουν τις τερατώδεις καταπατήσεις της αρχαιολογικής ζώνης του Σουνίου και την καταστροφή της Πεντέλης.

1967 : Η Χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του.

1985 : Πυρκαγιά σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μπράντφορντ της Αγγλίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 56 φιλάθλων.

1987 : Έναρξη τη δίκης του αξιωματικούς της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι ( Χασάπη της Λυών ) που είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική για περισσότερα από 30 χρόνια.

1987 : Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς – πνεύμονα από τον Δρ . Μπρους Ράιτζ ( Bruce Reitz ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στράνφορντ.

1995 : Στο Ζαϊρ, εκδηλώνεται επιδημία από τον φονικό ιό Έμπολα , από τον οποίο 90 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

2000 : Τελευταία παράσταση του μιούζικαλ ” Γάτες στο Λονδίνο ”.

2010 : Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας , Γκόρντον Μπράουν . Τον διαδέχεται ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος , Ντέιβιντ Κάμερον.

Γεννήσεις

483 : Ιουστινιανός ( Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός ) , αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1720 : Φρίντριχ Ιερόνιμους Μινχάουζεν ( Καρλ Φρίντριχ Ιερώνυμους Φράιερ ) βαρόνος που ταύτισε το όνομα του με το ψέμα.

1776 : Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα , αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.

1811 : Τσανγκ και Εγκ Μπούνκερ , διάσημοι ενωμένοι δίδυμοι από το Σιαμ.

1888 : Ίρβιν Μπερλίν , Αμερικανός μουσικοσυνθέτης.

1894 : Μάρθα Γκράχαμ , Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος.

1904 : Σαλβαδόρ Νταλί , Ισπανός ζωγράφος.

1918 : Ρίτσαρντ Φάινμαν , Αμερικανός Φυσικός , βραβείο Νόμπελ 1965.

1928 : Μάρκο Φερρέρι , Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

1941 : Έρικ Μπάρντον , Βρετανός τραγουδιστής , μέλος των The Animals.

1946 : Ρόμπερτ Τζάρβικ , Αμερικανός γιατρός και εφευρέτης τεχνητής καρδιάς .

1956 : Ηλίας Μπουργιώτης , Έλληνας φωτογράφος.

1963 : Νατάσα Ρίτσαρντσον , Βρετανή ηθοποιός.

1965 : Κρίστοφ Σνάιντερ , Γερμανός ντράμμερ ( Rammstein ).

1977 : Κατερίνα Τσάβαλου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1977 : Πάμπλο Γκαρσία, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής.

1978 : Λετίσια Κάστα , Γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο.

1984 : Αντρές Ινιέστα , Ισπανός διεθνής ( 2006…) ποδοσφαιριστής από την Καταλωνία.

1989 : Τζιοβάνι ντος Σάντος , Μεξικανός διεθνής ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

912 : Λέων ΣΤ ‘, ο σοφός Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

925 : Νικόλαος ο Μυστικός , Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως .

1848 : Τομ Κριμπ , Άγγλος πυγμάχος .

1871 : Τζον Χέρσελ , Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος.

1891 : Ανρί Μπεκερέλ , Γάλλος φυσικός.

1916 : Καρλ Σβάρτσιλντ ( Karl Schwartzschild ) , Γερμανο – Εβραίος αστροφυσικός.

1976 : Αλβάρ Αάλτο , Φιλανδός αρχιτέκτονας .

1981 : Μπομπ Μάρλεϊ , Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε.

1981 : Οντ Χάσελ, Νορβηγός χημικός , βραβείο Νόμπελ 1969.

1988 : Κιμ Φίλμπυ , Διάσημος Βρεττανός πράκτορας ( γεννήθηκε το 1912 ).

1990 : Στράτος Διονυσίου , ”έφυγε ” από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 55 ετών ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου , αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο. Η μεγάλη έκταση της φωνής του, η βραχνάδα του , η δυνατότητα αλλαγής έκφρασης και ύφους ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού , ήταν κάτι το ανεπανάληπτο . Το χάρισμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους δημιουργούς των τραγουδιών του , ήτανε η ικανότητα του να ηχογραφεί ταχύτατα τα τραγούδια τους, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

2001 : Ντάγκλας Άνταμς, Βρετανός συγγραφέας.

2003 : Νόελ Ρέντινγκ , Βρετανός μπασίστας ( The Jimi Hendrix Experience ).

2005 : Μιχάλης Γεννίτσαρης , Έλληνας Ρεμπέτης.

Μαρία Μάκου

Γεια σας ονομάζομαι Μάκου Μαρία είμαι 29 ετών, έχω σπουδάσει και έχω τελειώσει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών , αλλά αποφάσισα πριν 2 χρόνια να σπουδάσω Δημοσιογράφος στη Σχολή New Media Studies του Κύριου Μαλέλη όπου και αποφοίτησα πριν μερικούς μήνες. Ο λόγος που ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία είναι ότι μου αρέσει αρκετά το Lifestyle , να γνωρίζω καινούρια άτομα και να παίρνω συνεντεύξεις και να γίνομαι πιο δημιουργική και αυτός είναι ένας λόγος που άνοιξα το marys blog αλλά και για να σας παρέχω ενημέρωση πάνω και σε άλλα θέματα που μου αρέσουν όπως η μόδα, η ομορφιά και η υγεία.

 

LIFESTYLE, ΜΟΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ… Μη χάνετε κανένα νέο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ