Μπορεί σήμερα να ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρες στιγμές που σίγουρα θα καταγραφούν στην ιστορία αφού σχεδόν όλες οι χώρες σε όλο τον πλανήτη και η Ελλάδα βρίσκονται σε καραντίνα , όμως σαν σήμερα συνέβησαν εξίσου κάποια σημαντικά γεγονότα στην ιστορία , όπως θάνατοι και γεννήσεις σημαντικών προσώπων. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από αυτά :
Γεγονότα
1558 : Η Μαρία Α’ της Σκωτίας παντρεύεται τον δελφίνο της Γαλλίας, Φραγκίσκο , στην Παναγία των Παρισίων .
1704 : Εκδίδεται η Boston News – Letter , η πρώτη τακτική εφημερίδα της Βρετανικής Αποικιακής Αμερικής.
1792 : Ο Λοχαγός του πυροβολικού Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ συνθέτει τη ” Μασσαλιώτιδα ” ( Marseillaise ) που σήμερα αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
1800 : Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου , που βρίσκει αρχικά φιλοξενία στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον . Έπειτα από 97 χρόνια θα αποκτήσει τη δική της στέγη.
1827 : Μια μέρα μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη στο Φάληρο , ακολουθεί η καταστροφική ήττα των Ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινή Νέα Σμύρνη.
1877 : Ρωσο – Τουρκικός Πόλεμος : H Ρωσική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1898 : Οι ΗΠΑ Κηρύσσουν τον Πόλεμο στην Ισπανία , όταν η Ισπανία απορρίπτει το τελεσίγραφο τους για να αποσυρθεί από την Κούβα.
1915 : Η σύλληψη 250 Αρμενίων διανοούμενων και ηγετών της Αρμενικής Κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτό στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923.
1916 : Εξέγερση του Πάσχα. Εξεγείρεται στην Ιρλανδία η Ιρλανδική Δημοκρατική Αδελφότητα.
1918 : Λαμβάνει χώρα η πρώτη αρματομαχία στην ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων . Στο Βιγιέ – Μπρετονέ της Γαλλίας έρχονται αντιμέτωπα τα βρετανικά τανκς Mark IV και τα Γερμανικά A7V.
1923 : Εκδίδεται στη Βιέννη το σύγγραμμα του Σίγκμουντ Φρόυντ Das Ich und das Es ( Το Εγώ και το Εκείνο ) , το οποίο περιγράφει τις θεωρίες του Φρόιντ για το Εκείνο , το Εγώ και το Υπερεγώ.
1926 : Εγκαινιάζεται η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη .
1935 : Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και έιχαν λάβει μέρος στο Βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.
1941 : Το ελληνικό καταδιωκτικό πλοίο Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.
1944 : Τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής εκτελούν στους Πύργους ( Κατράνιτσα ) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού , σε αντίποινα για την εκτέλεση δυο Γερμανικών στρατιωτών από δυνάμεις .
1945 : Κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , οι Αμερικανικές δυνάμεις ελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου.
1953 : Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ , ο Άγγλος ”Πρωθυπουργός της Νίκης ” χρίζεται ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
1963 : Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ παντρεύεται τον Άνγκους Ογκλίβι στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.
1965 : Εμφύλιος Πόλεμος ξεσπά στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά από πραξικόπημα που ανέτρεψε την Τριανδρία που ήταν στην εξουσία.
1967 : Το διαστημόπλοιο Σογιούζ Ι συντρίβεται στη Γη. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης , Βλαντιμίρ Κομάροφ, που επιβαίνει σε αυτό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος , που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.
1968 : Ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται Κράτος -Μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
1970 : Η Γκάμπια γίνεται Δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας των Εθνών , με τον Ντάουντα Τζαγουάρα ως τον πρώτο της πρόεδρο.
1971 : Ανακοινώνεται η ανέγερση του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι , σε έκταση 51 στρεμμάτων .
1975 : Στη Σουηδία , η τρομοκρατική οργάνωση ” Φράξια Κόκκινος Στρατός ” ( RAF ) , μετεξέλιξη της ”Μπάαντερ – Μάινχοφ ” , εισβάλλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη και συλλαμβάνει 12 ομήρους , ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατούμενων της οργάνωσης Μπάαντερ – Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της Γερμανικής Κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους , ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη Σουηδική αστυνομία.
1980 : Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στην Επιχείρηση Νύχι του Αετού , καθώς προσπαθούν να δώσουν τέλος στην κρίση των Ομήρων στο Ιράν.
1981 : Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
1990 : Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρεται στο διάστημα από το Discovery.
1997 : Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Στον τελικό του Final Four , που έγινε στη Ρώμη , επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 73-58.
2004 : Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.
2017 : Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία , τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών διαμορφώθηκαν ως εξής : Εμανουέλ Μακρόν 23,75% , Μαρίν Λε Πεν 21,53 % , Φρανσουά Φιγιόν 19,91 %, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64 % και Μπενουά Αμόν 6,35 %.
Γεννήσεις
1533 : Γουλιέλμος Α’ , πρίγκηπας της Οράγγης.
1845 : Καρλ Σπίτελερ , Ελβετός Ποιητής.
1856 : Φιλίπ Πεταίν , Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός.
1876 : Έριχ Ράιντερ , Γερμανός ναύαρχος .
1880 : Γκίντιον Σούντμπακ , Αμερικανο- Σουηδός ηλεκτρομηχανολόγος με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του φερμουάρ.
1882 : Χιου Ντάουντινγκ, Βρετανός στρατιωτικός.
1889 : Στάφφορντ Κριππς , Άγγλος πολιτικός.
1903 : Χοσέ Αντόνιο πρίμα ντε Ριβέρα , Ισπανός Πολιτικός.
1904 : Βίλεμ Ντε Κούνινγκ , Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος , ηγετική μορφή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.
1916 : Λου Θεζ , Αμερικανός παλαιστής.
1918 : Ρομπέρ Εσκαρπίτ , Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος.
1919 : Γλαύκος Κληρίδης , Κύπριος πολιτικός που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ( 1993 -2003 ) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1934 : Σίρλεϊ Μακ Λέιν , Αμερικανίδα ηθοποιός.
1942 : Μπάρμπρα Στρέιζαντ , Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.
1943 : Ντέιβιντ Μορέλ , Καναδός συγγραφέας.
1951 : Έντα Κένι , Ιρλανδός πολιτικός.
1952 : Ζαν – Πολ – Γκοτιέ , Γάλλος σχεδιαστής μόδας.
1967 : Ντίνο Ράτζα , Κροάτης Καλαθοσφαιριστής.
1968 : Χασίμ Θάτσι , πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου
1969 : Ηλίας Αματζίδης , Έλληνας ποδοσφαιριστής.
1971 : Αλεχάντρο Φερνάντες , Μεξικανός τραγουδιστής.
1982 : Κέλλυ Κλάρσον ,Αμερικανίδα τραγουδίστρια.
Θάνατοι
1731 : Ντάνιελ Ντεφόε , Άγγλος συγγραφέας.
1821 : Αθανάσιος Διάκος , ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης , που εκτελέστηκε δια ανασκολοπισμού από τους Τούρκους στη Λαμία .
1852 : Βασίλι Ζουκόφσκι , Ρώσος ποιητής.
1867 : Δημήτριος Καλλέργης , αξιωματικός του ελληνικού στρατού, αρχηγός της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου.
1891 : Χέλμουτ Καρλ φον Μόλτκε , Πρώσος στρατάρχης.
1941 : Κωνσταντίνος Σπανούδης , δημοσιογράφος , πολιτικός και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ.
1960 : Μαξ Φον Λάου , Γερμανός Φυσικός.
1967 : Βλαντιμίρ Κομάροφ , Ρώσος κοσμοναύτης.
1974 : Μπαντ Άμποτ , Αμερικανός κωμικός .
2004 : Εστέ Λόντερ , Αμερικανίδα επιχειρηματίας.’
2005 : Φέι Ξιάο – Τονγκ , Κινέζος κοινωνιολόγος.
2006 : Γιώργος Τσιτσόπουλος , Έλληνας ηθοποιός .
2010 : Δημήτρης Θ.Τσάτσος Έλληνας νομικός .
2011 : Σάθια Σάι Μπάμπα , Ινδός Γκουρού .
Άλλα
Εθνική Γιορτή στην Γκάμπια.
Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων .
Λήξη Παγκόσμιας Εβδομάδας Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα.
Ζωωδόχου Πηγής στην Ελλάδα , Ζωή , Ζέτα .
Πηγές
wikipedia , cretan magazine