Μπορεί σήμερα 12 Μαρτίου να βιώνουμε αρκετά σημαντικά γεγονότα που να επηρεάζουν τον πλανήτη τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο , όμως σαν σήμερα συνέβησαν εξίσου κάποια σημαντικά γεγονότα στην ιστορία όπως γεννήσεις και θάνατοι σημαντικών ανθρώπων . Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από αυτά παρακάτω :
Γεγονότα
515….ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ναού της Ιερουσαλήμ.
1792….η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους
1881: Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
1889: Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.
1909….όχλος χιλιάδων Οθωμανών επιτίθεται κατά του Έλληνα προξένου στις Σέρρες, του γραμματέα του και του διευθυντή των μονοπωλίων.
1911: Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.
1913: Η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.
1921:Στην ΕΣΣΔ, ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει τη νέα οικονομική πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
1928….στην Καλιφόρνια καταρρέει το φράγμα του St. Francis παρασύροντας στο θάνατο σχεδόν 400 ανθρώπους.
1929: Η Οπελ AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, αγοράζεται από την Τζένεραλ Μότορς Κορπορέισον των ΗΠΑ, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων.
1933:Στη Γερμανία, ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.
1938: Οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αυστρία («Άνσλους»).
1947:Ο Αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
1951: Κάνει το ντεμπούτο του στις εφημερίδες των ΗΠΑ, το κόμικ, «Ο Ντένις, ο τρομερός».
1979….η Ελληνική Αστυνομία αρχίζει να εφαρμόζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στρατολογώντας 154 γυναίκες και αποκτώντας καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
1987: Ξεσπά σφοδρή κρίση μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο Τρίτση που θέτει υπό κρατικό έλεγχο την εκκλησιαστική περιουσία.
1989: Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.
1990: Πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδας. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέοου και του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, εν όψει των εκλογών της 8ης Απριλίου.
1994:Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα. Την ίδια μέρα, αποδεικνύεται, πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν, ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη.
1997….στην Ιαπωνία, 21 εργάτες μολύνονται από ραδιενέργεια, στην πυρκαγιά και έκρηξη, που σημειώνεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων κοντά στο Τόκιο.
2000:Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ζητά συγγνώμη «από όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού».
2005: Ο Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
2005: Πεθαίνει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης.
2011: Μετά το χτύπημα από το τσουνάμι αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκρήγνυται. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα αντιστοιχούσε στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, ενώ η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης και διατάχθηκε η εκκένωση των κοντινών κατοικιών σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων.
Γεννήσεις
1824 – Γκούσταβ Κίρχοφ, Γερμανός φυσικός.
1911 – Γουίλιαμ Πάτρικ Χίτλερ, ανιψιός του Αδόλφου Χίτλερ.
1922 – Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος των μπίτνικς. (Θαν. 21/10/1969)
1928 – Έντουαρντ Άλμπι, διακεκριμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.
1946 – Λίζα Μινέλι, αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
1956 – Στιβ Χάρις, Άγγλος μπασίστας της Χέβι μέταλ, μέλος των Iron Maiden.
1976 – Παναγιώτης Μπαχράμης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1988 – Κώστας Μήτρογλου, διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι
604 – Πάπας Γρηγόριος Α΄.
1507 – Καίσαρας Βοργίας, Ιταλός στρατιωτικός και πολιτικός.
1914 – Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος. (Γεν. 6/10/1846)
1937 – Τσαρλς Μαρί Γουάιντερ, Γάλλος μουσικός και συνθέτης.
1945 – Άννα Φρανκ, εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της. (Γεν. 12/6/1929)
1984 – Κώστας Ρούκουνας (Σαμιωτάκης), ρεμπέτης.
1999 – Γεχούντι Μενουχίν, διάσημος βιολονίστας, μαέστρος και δάσκαλος
2005 – Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης. (Γεν. 1932)