Σαν Σήμερα 10 Απρίλη

Μπορεί σήμερα 10 Απριλίου να βιώνουμε καταστάσεις και στιγμές που ούτε θα φανταζόμασταν , αφού οι περισσότερες χώρες στο πλανήτη , μεταξύ αυτών και η δική μας βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας του Κορονοϊού – Covid 19,όμως σαν σήμερα 10 Απριλίου συνέβησαν κάποια αρκετά σημαντικά γεγονότα στην ιστορία όπως και θάνατοι και γεννήσεις σημαντικών προσώπων .

Γεγονότα

428 : Ο Νεστόριος γίνεται Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης .

1500 : Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα συλλαμβάνεται από ελβετικά στρατεύματα στη Νοβάρα και παραδίδεται στους Γάλλους.

1516 : Στην Ιταλία , δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.

1710 : Τίθεται σε ισχύ στη Μεγάλη Βρετανία ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

1741 : Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής : H Αυστρία ηττάται στη μάχη του Μόλβιτς .

1809 : Ναπολεόντειοι Πόλεμοι : Οι δυνάμεις της Αυστριακής Αυτοκρατορίας εισβάλλουν στη Βαυαρία.

1815 : Στο ηφαίστειο του όρους Ταμπόρα ξεκινά έκρηξη που διαρκεί μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η έκρηξη σκοτώνει τελικά 71.000 ανθρώπους και επηρεάζει το κλίμα της Γης για τα επόμενα δυο χρόνια.

1821 : Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ απαγχονίζεται από την οθωμανική κυβέρνηση στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου και το σώμα του ρίχνεται στο Βόσπορο.

1821: Ελληνική Επανάσταση του 1821 : Τα Ψαρά υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης.

1826 : Έξοδος του Μεσολογγίου : Οι 10.500 κάτοικοι του Μεσολογγίου αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη πόλη μετά από πολιορκία ενός έτους από τις οθωμανικές δυνάμεις. Πολύ λίγοι από αυτούς επιβιώνουν. Είναι άξιο να αναφερθεί ότι συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας και πλημμύρισε τόσο τους Έλληνες όσο και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού.

1835 : Το ” Κεντρικόν Σχολείον ” , το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους , μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1858 : Καθώς η αρχική καμπάνα Big Ben για τα ανάκτορα του Ουεστμίνστερ , βάρους 14,5 τόνων ράγισε κατά τη διάρκεια δοκιμής , δημιουργείται σημερινή καμπάνα βάρους 13,76 τόνων.

1864 : Ο αρχιδούκας Μαξιμιλιάνος των Αψβούργων ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Μεξικού κατά τη διάρκεια της γαλλικής επέμβασης στο Μεξικό.

1865 : Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος : Μία ημέρα μετά την παράδοσή του στις δυνάμεις της Ένωσης , ο στρατηγός των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής , Ρόμπερτ Λη , απευθύνεται στους στρατιώτες του για τελευταία φορά.

1867 : Ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος , που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας.

1887 : Την Κυριακή Του Πάσχα ο Πάπας Λέων ΙΓ ‘ εγκρίνει την ίδρυση του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής.

1896 : O Σπύρος Λούης τερματίζει πρώτος στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

1904 : Ο Βρετανός μυστικιστής Άλιστερ Κρόουλι μεταγράφει το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο του ” Βιβλίου του Νόμου”.

1912 : O ” Τιτανικός ” σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για παρθενικό και τελευταίο του ταξίδι.

1919 : O ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης Εμιλιάνο Ζαπάτα πέφτει σε ενέδρα και δολοφονείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μορέλος.

1924 : Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί , μεταμφιεσμένοι με περούκες και ψεύτικα γένια, εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών – Θεσσαλονίκης , που είναι σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο Σερραίος Υπουργό Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές . Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα – Παπαγεωργίου.

1925 : Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ εκδίδεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

1941 : Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.

1941 : Μετά τη συνθηκολόγηση με τη Γερμανία , παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που προσέρχεται για την παραλαβή του Οχυρού Παλιουριώνες στο Ανατολικό Μπέλες προσφωνεί το Διοικητή του Οχυρού και συγχαίρει τη φρουρά του, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση.

1944 : Ο Αλέξανδρος Σβώλος αναλαμβάνει την κυβέρνηση του βουνού.

1963 : Το αμερικανικό υποβρύχιο Θρέσερ βυθίζεται αύτανδρο στη Θάλασσα, με απολογισμό 129 νεκρούς.

1968 : Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1970 : Ο Πωλ Μακ Κάρνεϋ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles .

1974 : Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκριπίδας.

1985 : Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 4-0 στο Άνφιλντ από τη Λίβερπουλ , στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητών .

1991 : Ένας σπάνιος τροπικός κυκλώνας αναπτύσσεται στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στην Ανγκόλα , ο πρώτος που καταγράφεται από μετεωρολογικούς δορυφόρους.

1995 : Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

1997 : Συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός , που είχε διαπράξει πέντε δολοφονίες και 10 περίπου ληστείες , την τελευταία δεκαετία.

1998 : Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας Σεραφείμ.

2009 : Ο πρόεδρος των Φίτζι Τζοζέφα Ιλόιλο ανακοινώνει την κατάργηση του συντάγματος και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας , προκαλώντας συνταγματική κρίση.

2010 : Σε ένα ατύχημα με το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε , σκοτώνεται ο Πρόεδρος της Πολωνίας του Λεχ Καζίνσκι.

Γεννήσεις

401 : Θεοδόσιος Β’ , Βυζαντινός Αυτοκράτορας .

1512 : Ιάκωβος Ε’ , βασιλιάς της Σκωτίας .

1583 : Ούγκο Γκρότιους , Ολλανδός Λόγιος , ο ” πατέρας του Διεθνούς Δικαίου ”.

1651 : Ερενφριντ Βάλτερ φον Τσίρνχαους , Γερμανός μαθηματικός , ο πρώτος δημιουργός πορσελάνης στην Ευρώπη.

1735 : Μπάττον Γκίνεττ , Αμερικανό που υπέγραψε τη συνθήκη της Ανεξαρτησίας.

1829 : Ουίλλιαμ Μπουθ , Αμερικανός Ιδρυτής του ” Στρατού Σωτηρίας”.

1847 : Τζόζεφ Πούλιτζερ , Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης στον οποίο οφείλεται η ονομασία του ομώνυμου βραβείου.

1870 : Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ , γνωστότερος ως Λένιν, ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κουμμουνισμού , ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης.

1927 : Μάρσαλ Γουώρεν Νίρενμπεργκ , Αμερικανός βιοχημικός ερευνητής , τιμήθηκε το 1968 μαζί με τους Χαρ Γκόμπιντ Χοράνα και Ρόμπερτ Χόλεϋ με το βραβείο Νόμπελ για τις έρευνές τους στο DNA.

1929 : Μαξ Φον Σίντοφ , Σουηδός ηθοποιός .

1932 : Ομάρ Σαρίφ , Αιγύπτιος ηθοποιός.

1951 : Στίβεν Σιγκάλ , Αμερικανός ηθοποιός.

1963 : Δημήτρης Σταρόβας , Έλληνας μουσικός , ηθοποιός και παρουσιαστής.

1969 : Αικατερίνη / Κατερίνα Κόφφα , Ελληνίδα δρομέας , Ολυμπιονίκις.

1973 : Ρομπέρτο Κάρλος , Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής .

1974 : Πέτρος Πασσαλής , ποδοσφαιριστής.

1985 : Κάρλος Τέβες , Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

2007 : Αριάδνη , πριγκίπισσα της Ολλανδίας.

Θάνατοι

879 : Λουδοβίκος Β’ της Γαλλίας .

1585 : Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’.

1821 : Απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ .

1882 : Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι , Άγγλος ποιητής, ζωγράφος και μεταφραστής.

1910 : Περικλής Γιαννόπουλος , Έλληνας δημοσιογράφος , λογοτέχνης , δοκιμιογράφος . Θεωρείται ο πατέρας του πνευματικού κινήματος του ελληνοκεντρισμού και του ελληνικού εθνικισμού.

1919 : Εμιλιάνο Ζαπάτα Μεξικανός επαναστάτης .

1931 : Χαλίλ Γκιμπράν , Λιβανέζος ποιητής και ζωγράφος.

1962 : Μάικλ Κερτίζ , Ούγγροαμερικανός σκηνοθέτης βραβευμένος με όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Καζαμπλάνκα.

1962 : Στιούαρτ Σάτκλιφφ, Βρετανός μουσικός, μπασίστας επί 19 μήνες του συγκροτήματος των Beatles.

1979 : Νίνο Ρότα , Ιταλός συνθέτης που ” έντυνε ” μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι.

2005 : Ιάκωβος , Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

2010 : Αλέκος Τζανετάκος , κωμικός ηθοποιός.

Μαρία Μάκου

Γεια σας ονομάζομαι Μάκου Μαρία είμαι 29 ετών, έχω σπουδάσει και έχω τελειώσει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών , αλλά αποφάσισα πριν 2 χρόνια να σπουδάσω Δημοσιογράφος στη Σχολή New Media Studies του Κύριου Μαλέλη όπου και αποφοίτησα πριν μερικούς μήνες. Ο λόγος που ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία είναι ότι μου αρέσει αρκετά το Lifestyle , να γνωρίζω καινούρια άτομα και να παίρνω συνεντεύξεις και να γίνομαι πιο δημιουργική και αυτός είναι ένας λόγος που άνοιξα το marys blog αλλά και για να σας παρέχω ενημέρωση πάνω και σε άλλα θέματα που μου αρέσουν όπως η μόδα, η ομορφιά και η υγεία.

 

LIFESTYLE, ΜΟΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ… Μη χάνετε κανένα νέο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ